Menu
0
Delivery across Europe
Shopping in Moordrecht
Zadelpasservice op locatie!
Hoogwaardige producten
29Nov2023
Wat moet ik weten over SINGELS?

Wat moet ik weten over SINGELS?

Door: Dominique van Buuren en Astrid KlompReacties: 0

Welke westernsingel kun je voor je paard gebruiken?

Bij een western zadel kun je twee singels gebruiken. De Amerikaanse term voor de singel is cinch. Je hebt een front cinch, die we eigenlijk allemaal kennen en altijd nodig hebben en we hebben een back cinch. In dit artikel noemen we de front cinch, de singel.

De singel wordt al bijna 3000 jaar gebruikt. De singel verscheen rond 700 voor Christus in het Midden-Oosten, toen Assyrische krijgers riemen toevoegden aan hun decoratieve zadeldoeken.

Zoals met de meeste producten zijn ook singels verkrijgbaar in verschillende materialen.

Een goede singel zou drukverdelende, schokdempende, vochtafvoerende en luchtdoorlatende eigenschappen moeten hebben.

De drie meest voorkomende materiaalsoorten voor westernsingels zijn artificieel fleece, verschillende soorten synthetische singels en natuurlijke materialen, die alle drie voor- en nadelen hebben.

  • Artificieel fleece; voelt zacht tegen de huid maar moet goed onderhouden worden. Als het niet dagelijks verzorgd wordt dan wordt het juist hard. Het kan sneller slippen dan ander materiaal. Is wel goed drukverdelend en shokdempend.
  • Synthestische singels bestaan vaak uit neopreen wat zeer gemakkelijk te reinigen is, Ze zijn drukverdelend en schokdempend maar staat er ook om bekend na verloop van tijd te barsten. Bovendien zullen veel paarden irritatie plekjes op de huid krijgen omdat neopreen erg heet kan worden omdat ze slecht tot niet vochtafvoerend en luchtdoorlatend zijn. Er zijn tegenwoordig wel allerlei soorten neopreen singels met speciale wafelpatronen of luchtgaten die de voordelen van een natuurlijke singel nabootsen.
  • Natuurlijke materialen: de meest voorkomende zijn wol (ook beschikbaar in fleece en vilt vorm), mohair (van angora geiten) en alpaca (van alpaca’s). Deze materialen zijn het zachtst voor het paard en daardoor zeer comfortabel tegen de huid van het paard. Ze zijn drukverdelend, schokdempend, vochtafvoerend en luchtdoorlatend.

Wol en vilt zijn zeer veelzijdig in verschillende klimaten en bieden ook bescherming achter de gesp tegen direct contact met het paard. Als wol echter niet goed wordt verzorgd, zal het gaan klonteren, waardoor het juist oncomfortabel wordt en de positieve eigenschappen verliest.

Mohair en alpaca wordt gebruikt in geweven singels en hebben daardoor het risico van klonteren niet. Deze materialen ademen en drogen beter dan artificieel en wolproducten, waardoor het gemakkelijker te onderhouden is omdat het geen vocht vasthoudt.

De oude cowboys en traditionele Vaqueros weefden hun cinchas van paardenhaar. Het was effectief en sterk. Op dezelfde manier als de oude Vaqueros, wordt tegenwoordig mohair en alpaca gebruikt voor het weven van singels. Deze singels zetten van alle materialen het best uit voor het ademend vermogen van je paard.

Alpacaca singels zijn zachter dan mohair singels, en zijn daardoor extra geschikt voor erg gevoelige paarden. Mohair singels kunnen wel weer meer water absorberen dan alpaca singels en zijn daardoor doorgaans iets moeilijker schoon te maken. Na verloop van tijd zullen deze singels een klein laagje eigen paardenhaar verzamelen, dit geeft het paard extra comfort. Deze string singels kunnen wel makkelijker takjes en bramen verzamelen tijdens een buitenrit.

Onderhoud:

Alle singels moeten regelmatig worden schoongemaakt voor onderhoud. Opgehoopt zweet, haar, modder en vocht beschadigen de singel na verloop van tijd en stellen je paard bloot aan huidaandoeningen en ongemak. Bovendien kun je eventuele beschadigingen aan je singel onder het vuil niet zien. Laat je singel altijd volledig drogen voordat je hem opbergt. 

Artificieel fleece: Dit kan eens in de zoveel tijd in de wasmachine als het tussendoor geborsteld wordt voor gebruik. Borstel elke dag voor gebruik het vuil en vet eraf en houdt het fleece daardoor luchtig. Borstel niet na gebruik want dan duw je vuil juist in de singel als deze niet goed droog is. Goed afspoelen na een zweterige rit kan dagelijks maar dan is de singel in Nederland gemiddeld genomen niet droog voor de volgende rit.

Natuurlijke materialen: Haal de wollen liner van de singel af en was deze geregeld in een handwasje met wolwasmiddel, goed laten drogen en borstelen voor gebruik. Borstel dagelijks voor gebruik het wol schoon net zoals met artificieel fleece. Wol wat eenmaal gaat klonteren is bijna niet meer goed te krijgen. In een ideale situatie schaf je een tweede liner aan waardoor je goed kunt afwisselen tijdens het drogen.
Bij geweven singels van mohair of alpaca is dagelijks voor gebruik schoonborstelen voldoende om het zweet eraf te halen. Van oudsher laten de cowboys de haren van het paard er juist op zitten zodat het nog comfortabel en natuurlijker voor het paard voelt. Eens in het jaar na de zomerhitte in een handwasje met wolwasmiddel zou voldoende moeten zijn. Omdat deze singels geen losse liners hebben kunnen de gespen je wasmachine beschadigingen.

Neopreen: is gemakkelijk schoon te maken, even afspoelen na gebruik en je bent klaar. Het droogt snel waardoor het het gemakkelijkst te onderhouden is. Af en toe besproeien met een ontsmettingsmiddelen en klaar ben je.

Het is belangrijk te onthouden dat het materiaal van je singel ook bepaald welk materiaal je gebruikt voor je latigo en off billet.

Je paard heeft enige flexibiliteit nodig van de singel bij het bewegen en ademhalen. Om die flexibiliteit of "give" te bereiken als je paard beweegt, moet je een combinatie van singel en latigo gebruiken die dit bevordert. Leer is een natuurlijke vezel die "meegeeft", dus leren latigo's zetten lichtjes uit en bewegen mee met het paard tijdens het rijden. Dit zorgt voor een stabiele, veilige pasvorm, terwijl het toch comfortabel is voor je paard.

Een vuistregel is dat een synthetische singel altijd een leren latigo en off billet moet hebben, zodat het geheel voldoende meegeeft om comfortabel te zijn voor het paard. Als je een nylon latigo en off billet wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je singel zelf genoeg meegeeft om de stijfheid van het nylon te compenseren. Nylon latigos en off billets worden dus het best gebruikt met een singel van alpaca of mohair.

Levensduur

Een goed verzorgde singel gaat lang mee. Zichtbare rafels of scheuren of als de hardware beschadigd is, betekent altijd dat het tijd is voor vervanging. Controleer je singel regelmatig op algemene slijtage. Schade ontstaat meestal door slecht onderhoud of door spoorgebruik op de singelplek. Je singel is een van de belangrijkste onderdelen die je gebruikt bij het rijden, dus het is slim om een singel te gebruiken met roestvrijstalen hardware. Roestvrij stalen hardware gaat lang mee, roest niet en corrodeert niet, wat allemaal essentieel is voor de levensduur van je singel.

Het lijkt misschien duur om je singel die er "goed uitziet" te vervangen, maar het uitgespaarde geld is het veiligheidsrisico niet waard. Als de singel tijdens een rit breekt en je jezelf of je paard verwondt, zou je willen dat je hem eerder had vervangen. Dit geldt ook voor latigos en off billets. Controleer ze regelmatig om er zeker van te zijn dat ze in goede staat zijn.

Maat

Om de maat van je singel te kunnen bepalen is het het fijnst als je verschillende maten kunt uitproberen. Misschien staan er op stal wel enkele ruiters waar je een singel van mag passen. Tijdens onze zadelpasconsulten hebben we ook altijd passingels mee. Omdat singels voor het westernzadel meestal uit Amerika komen lopen de maten in inches. Ze worden opgemeten in stappen van 2 inch, De meest gangbare maten zijn 26-28-30-32-34 en 36 inch. Voor pony’s en warmbloeden zijn er ook kleinere en grotere maten beschikbaar.

De vuistregel is dat je vanaf de rigging dees, waar de off billet en de latigo aan vast zitten, tot de bovenkant van de singel ongeveer 20 cm (8 inch) ruimte moet hebben. Dit gaat echter alleen op voor zadels die geen dropped rigging hebben, de meeste Wade type zadels hebben dit wel. In dat geval kun je beter 13-15 cm (5-6 inch) aanhouden. Als je geen singels kunt proberen kun je het paard opzadelen met de pad die je normaal gesproken gebruikt en een touwtje bevestigen aan de beide ringen. Controleer goed of het touwtje ook echt op de plek van de singel ligt en laat iemand anders het zadel voor de veiligheid vasthouden. Van de lengte van het totale touwtje haal je dan 40 cm (2 x 20) af. De overgebleven cm kun je omrekenen naar inches.

Uiteraard is dit een richtlijn. Let daarnaast vooral op de volgende punten:

  • De gesp hoort ruim boven de elleboog te zitten. Je kunt dit bot goed voelen.
  • Het uiteinde van de singel hoort op het vlakke deel van de zijkant van het paard.
  • Het is altijd belangrijk om ervoor te zorgen dat de singel plat tegen het lichaam van het paard ligt en geen rimpels of plooien heeft, en dat de huid van het paard nergens geplooid of gekneld wordt!

Het laatste waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een singel, van welk type dan ook, is de breedte van de singel ten opzichte van de plaats waar het zadel de rigging positie heeft. Dit bepaalt namelijk waar de singel komt te hangen. De onderstaande beschrijvingen zijn een algemene leidraad - sommige zadelmakers hebben hun eigen specifieke plaats voor de rigging, die misschien niet precies onder een van deze categorieën valt. 

  • Een full position zadel plaats de singel direct onder de pommel
  • Een 7/8 rigged zadel plaats de singel iets verder naar achteren, oftewel 7/8 van de afstand tussen de pommel en de cantle.
  • Een ¾ rigged zadel ligt nog verder naar achteren - de singel zit op ¾ van de afstand tussen de pommel en de cantle.

Hoe verder het singelpunt naar voren zit, hoe beter je moet opletten of de singel in de elleboogzone van het paard past, ongeacht het type singel.  Een 8" brede roper singel kan een paard in de weg zitten als het wordt bereden in een full-position zadel, gewoon omdat het te breed is. Dezelfde singel kan met een 7/8 of ¾ rigged zadel prima werken voor datzelfde paard, omdat het singelpunt verder naar achteren zit en dus letterlijk ruimte geeft voor de bredere singel.

Het moet niet nodig zijn om je singel super strak aan te trekken, en je zadel moet goed in balans en veilig zijn zonder dat je dat doet. Het te strak aantrekken van de singel is oncomfortabel voor je paard in het gesp/latigo gebied, plus geeft onnodige druk bij het ademhalen. Te strak trekken verhelpt je eigen onbalans en/of scheefheid van het paard niet. Zoek je oplossing in training en instructie. Onze ervaring is wel dat een kortere singel meer helpt bij het schuiven van links naar rechts van het zadel dan een langere singel. Nadeel is dat je snel met de gesp in het okselgebied komt als je singel te kort is. Dit geeft niet altijd schade aan de buitenzijde maar uit dissecties blijkt dat dit ook schade aan de binnenzijde geeft.

Een ding is zeker: er zijn veel variabelen voor elk individueel geval. Er is helaas geen standaard die voor elk paard en elke zadelcombinatie werkt. Luister naar uw paard - als het niet presteert zoals het normaal doet, of zich ongemakkelijk gedraagt hoewel het zadel goed past, kijk dan nogmaals naar de singel. 

Stijlen

De stijl van de singel hangt af van je doel, je persoonlijke voorkeur en natuurlijk de beste pasvorm voor je paard.

Recht: Dit is de meest voorkomende stijl en geschikt voor bijna alle paarden. Je loopt niet het risico dat de singel achter de voorbenen of bij de oksels scheef zit. Ideaal voor full position en 7/8 rigged zadels.

Roper: deze stijl is van oudsher bekend om hun gebruik op de ranch in situaties waarin een lasso aan de horn van het zadel wordt gebonden met een koe aan het uiteinde. De bredere vorm helpt de druk op te vangen en te verdelen over een groter oppervlak terwijl het zadel op zijn plaats wordt gehouden. De roper stijl is ontworpen om gemakkelijker te zijn voor het paard en is erg populair geworden op buitenritten voor hetzelfde doel van druk verdelen en veilig voorkomen dat het zadel naar voren of achteren glijdt op terreinen met veel heuvels. Het biedt ook meer zekerheid voor paarden met een lage schoft, zodat het zadel minder snel schuift.
Doordat de singel breder is achter de voorbenen lukt dit niet altijd met een full position zadel.

Anatomisch: Deze stijl loopt taps toe, of snijdt terug, in de buurt van de oksels van het paard, wat irritatie en wondjes in het okselgebied helpt voorkomen. Voor veel paarden een oplossing als ze snel last hebben van irritatie in het oksel gebied maar ook als je paard moeite heeft in de zijgangen of het spinnen, anatomische singels geven daar meer ruimte voor. Werkt meestal niet met een ¾ rigging, deze zadels zullen de neiging krijgen naar voren te schuiven.

De back-cinch

Elke singel heeft twee kleinere dee-ringen aan elke kant van het midden van de singel. De voorste dee is voor het bevestigen van eventuele hulpteugels of het borsttuig. De dee ringen moeten altijd in het midden zitten zodat de druk van de singel links en rechts gelijk verdeeld is. De naar achteren gerichte dee is voor je back cinch-hobble, een korte lederen bevestigingsriem voor de back cinch. Een cinch-hobble houdt de back cinch op zijn plaats, zodat hij niet naar achteren schuift naar gevoelige gebieden, zoals de flank. Met als gevolg dat je paard verandert in een Bucking Horse.

Backcinches zijn niet hetzelfde als de singels die worden gebruikt aan de voorkant van uw zadel. Een back cinch is meestal volledig van leer met twee gespen die aan de zogenoemde flank billets worden vastgemaakt.

Een back cinch over het algemeen niet altijd nodig op een westernzadel. Er zijn echter een aantal goede redenen om wel met een back cinch te gebruiken voor het verbeteren van de stabiliteit en daardoor veiligheid.

Bij rijden over ruw terrein - steile heuvels op en af en oneffen terrein - kan een ruiter merken dat zijn positie in het zadel soms in het gedrang komt. Een back cinch kan helpen voorkomen dat het zadel in deze gevallen wegglijdt of omhoog wipt.

Als je een paard hebt met een vreemde bouw kan de back cinch een goed passend zadel helpen stabiliseren door het feit dat het zadel nu zowel van voor als van achter op zijn plaats wordt gehouden.

Als je niet wilt dat je zadel wanneer het onbelast is klappert. De meeste westernzadels zijn gebouwd op lange bomen. Ongeveer 25 inch (vergeleken met een boom van 18 tot 20 inch voor dressuurzadels). Het voordeel hiervan is dat een westernzadel het gewicht over een groter gebied van de paardenrug verdeelt. Maar soms leent de bouw van een paard of de plaatsing van de rigging (waar de singel is bevestigd) zich voor een zekere instabiliteit aan de achterkant van het zadel. Je kunt dit zien bij grondwerk of het longeren van een paard met een westernzadel. Vaak zie je de achterkant van het zadel op en neer gaan op de rug van het paard in draf of galop. Door het aanbrengen van een back cinch verdwijnt dit probleem. (Hoewel ik dit eigenlijk niet zo'n groot probleem vind).

De meest voorkomende reden voor het bestaan en het gebruik van een back cinch is die bij het vangen van vee. Het is niet verwonderlijk dat als je de lus van een lasso over een bewegende koe gooit en vervolgens het uiteinde van de lasso om de horn van het zadel wikkelt, er een sterke trekkracht op het zadel ontstaat als het touw strakgespannen is. De back cinch helpt de positie van het zadel te handhaven door te voorkomen dat de achterkant van het zadel omhoogkomt wanneer een koe wordt vastgebonden. Hiermee voorkom je dat je als ruiter uit het zadel wordt geworpen maar nog veel belangrijker, je voorkomt dat de voorkant van het zadel zich in je paard zijn schouders boort.

Maar deze voordelen gaan alleen op bij het juist gebruik van de back-cinch.

Je moet minstens ruim twee vingers tussen je paard en de back cinch kunnen steken als de ruiter nog niet zit. Zodra de ruiter zit en het paard zijn buikspieren aanspant tijdens het rijden, zal de back cinch aanzienlijk losser lijken - houd daar dus rekening mee.

Als de back cinch op deze manier strak, maar niet oncomfortabel strak is bevestigd, helpt hij de achterkant van het zadel te stabiliseren (horizontaal en verticaal) tijdens het rijden. Dit vergemakkelijkt een evenwichtige, comfortabele pasvorm van het zadel in beweging vanuit het perspectief van het paard. Dus niet strak, maar niet los, want een losse back cinch is een potentieel gevaar voor een paard om met een achterbeenbeen/hoef verstrikt te raken. Bijvoorbeeld als je paard naar een vlieg op zijn buik trapt en zo een monster met 3 poten worden! (Sommige mensen "in the know" noemen bungelende back cinches "fly hobbles").

Bijna alle westernzadels hebben rear dee ringen aan de achterkant, maar sommige goedkopere zadels hebben die alleen voor het uiterlijk en niet voor de functie. Als je van plan bent een back cinch te gebruiken, moet je grondig onderzoeken hoe deze rear dee ringen met daaraan de flank billets aan uw zadel zijn bevestigd. Als je zadel geen Dee-ringen heeft, worden de flank billets in plaats daarvan aan het skirtleer bevestigd. Als je geen metaal of versteviging kunt zien of voelen, behalve het leer zelf, dan moet je ervan uitgaan dat de bevestiging voor de flank billets voor de sier zijn, ze kunnen de kracht van een back cinch dan niet aan.

Belangrijk

Maak de singel NOOIT los voor de back-cinch los is. Zorg ervoor dat de back-cinch volledig uit de gesp is en niet aan een laag gat blijft haken.

Dit artikel is terug te vinden in uitgave 51 van The Western Rider! Nog geen abonnee? Ga naar de westernrider.nl

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €105,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.