Waar moet je OP LETTEN als je een PAD AANSCHAFT?
Westernzadels hebben, in tegenstelling tot Engelse zadels, geen kussens. Daarom is de aanschaf van een juiste westernpad van enorm belang. Je western zadelpad beschermt de rug van je paard door de druk van het gewicht van jou en je zadel te absorberen en te verdelen. Een schone, droge pad voert ook warmte en vocht af tijdens je rit, zodat je paard comfortabel blijft.
“Het belangrijkste na een goed passend zadel, is bedenken wat je met je paard gaat doen.”
Voorgevormde pad
Een goed passende zadelpad begint met een goed passend zadel. Gebruik altijd een voorgevormde (contoured) zadelpad om een soepele pasvorm onder het zadel te garanderen. Een voorgevormde western zadelpad is zo gevormd dat het de unieke vorm van een zadel en de rug van het paard volgt. Hierdoor voelt je paard geen ‘plooien’ op zijn rug en houdt vrijheid bij schoft en schouderblad. Deze vrijheid helpt enorm voor de beweging en het comfort van je paard.
Verschillende materialen
Er zijn een heleboel verschillende pads op de markt, gemaakt van verschillende materialen. We kunnen ons voorstellen dat je hierdoor niet meer weet wat je moet kiezen. Het belangrijkste na een goed passend zadel, is bedenken wat je met je paard gaat doen. Een lange inspannende buitenrit vraagt misschien om een andere pad dan een staprondje met je kind.
Er zijn veel verschillende materialen op de markt waarbij nog altijd blijkt dat de beste pads gemaakt zijn van natuurlijke vezels. Deze compenseren het onvermogen van het zadel om zich compleet te vormen naar de verandering van de rug van je paard in beweging. Natuurlijke vezels zijn van nature veerkrachtig en hebben een terugverend vermogen, wat helpt om het gewicht goed te verdelen. Natuurlijke vezels hebben ook de eigenschap om lucht vast te houden, wat helpt om de druk af te voeren, en ze hebben van nature een zweet- en warmteafvoerend vermogen. Natuurlijke materialen zijn bijvoorbeeld wol, wolfleece, wolvilt en vilt. Deze zijn er in verschillende kwaliteiten, wat je terugziet in de prijs. Hoe langer je op je paard zit en hoe intensiever je training is, hoe belangrijker het is dat je pad gemaakt is van natuurlijke materialen.
Natuurlijke materialen zijn iets lastiger schoon te maken waardoor het handiger kan zijn om te kiezen voor synthetische materialen. Synthetische materialen zijn onder andere neopreen, limestone neopreen, fleece, XPF TM en memory foam. Het voordeel van synthetische materialen is dat deze de druk, net zoals de pads van natuurlijke materialen, ook absorberen en verdelen. Hierbij maakt het materiaal natuurlijk wel verschil. Ouderwets neopreen kan eigenlijk echt niet meer maar er is tegenwoordig bijvoorbeeld ook XPF TM. De meeste synthetische materialen zullen de warmte en het zweet zeer slecht afvoeren waardoor paarden er in het slechtste geval galbulten en/of blaren van kunnen krijgen.
Het advies van leveranciers is dan ook om je paard niet langer dan maximaal één uur met synthetisch materiaal te laten lopen. Deze tijd loopt van het op- tot het afzadelen.
Tegenwoordig zie je ook veel westernpads met een combinatie van beide materialen. De buitenzijde bestaat dan uit natuurlijk materiaal met alle bijkomende voordelen, en de binnenzijde bestaat uit de nieuwste technologie om de paarden van vandaag nog beter te kunnen laten presteren.
De dikte
De dikte van pads wordt heel vaak aangegeven in inches. De meeste pads zijn bij aanschaf 1⁄2’’, 3⁄4’’ of 1’’ dik. Dit is respectievelijk 1.27 cm, 1.9 cm of 2.54 cm dik, waarbij wolvilt en vilt in de loop van de tijd iets uitzet. Meestal is een 1⁄2’’ zeer geschikt voor onder je show blanket omdat een show blanket ook nog 1⁄4’’ toevoegt. Als je je paard normaal met een 3/4'' traint blijft het gevoel voor je paard gelijk. Een dikkere pad dan 1’’ zou niet nodig moeten zijn. Een te dikke pad zorgt voor verlies van communicatie tussen jou en je paard doordat je er letterlijk te ver vanaf zit.
Corrigerende pads
Naast gewone pads heb je ook nog corrigerende pads. Deze ‘build up’ pads kun je tijdelijk inzetten als hulpmiddel, bijvoorbeeld bij een tijdelijke terugval in de bespiering door een blessure of na een rustperiode. Ook bij oudere paarden of paarden met een erg hoge schoft kan een corrigerende swayback pad tijdelijk een oplossing zijn. Laat je bij de aanschaf van een corrigerende pad altijd helpen. Bij deze pads is het namelijk nog belangrijker dat ze op de goede plek liggen.
Hoewel leuke kleuren en andere trends je helpen om je pad een persoonlijk tintje te geven, is het belangrijker dat je pad goed onder je zadel ligt en dat het je paard kan beschermen tegen druk, warmte en zweet. Een comfortabel paard is beter in staat en bereid om zijn werk te doen, waardoor het voor jullie beide een aangenamere ervaring wordt.
Het kopen van een goede westernpad is een investering in de rug van je paard en kan uiteindelijk zorgen voor besparingen op eventuele rekeningen van de dierenarts en chiropractor.
Een goede pad kost geld, en goed onderhoud zorgt voor een veel langere levensduur. Als je bij natuurlijke materialen met wassen en borstelen de oorspronkelijke vorm en zachtheid niet meer terugkrijgt, dan is het tijd om de pad te vervangen. Vervang synthetische pads wanneer het materiaal scheurt, barst of verhardt.
Onderhoudstips
Hang een pad na gebruik altijd op om te drogen. Doe dit hangend van boven naar beneden of over een rek. Leg je pad nooit ondersteboven neer! Hierdoor raak je de vorm kwijt en komt er teveel druk op de stiksels. Leg je pad ook niet over het zadel. Zweet en vuil beschadigen je leer en je pad kan zo ook niet mooi opdrogen. Synthetische pads na gebruik altijd afspoelen en laten drogen.
Halfjaarlijkse schoonmaaktips voor pads gemaakt van natuurlijke materialen:
Stofzuig de buitenzijde.
Gebruik een All Natural Dry-Clean Sponge of zeer zachte rosborstel om aan de binnenzijde vuil en haren los te maken en te verwijderen.
Hang of zet de pad rechtop en spray de binnenzijde met Saddle Pad Cleaner & Soak van links naar rechts en van boven naar beneden. (Je kunt ook zeep voor wol gebruiken zolang het het paard maar niet irriteert.)
Grondig schoonspuiten, niet met een hogedrukspuit bij gevoelig materiaal.
Hang! te drogen, niet binnenstebuiten.
Geniet van je schone pad!
Punten om over na te denken:
• Een pad ligt netjes onder het zadel als er aan de voor- en achterkant van het zadel evenveel van de pad te zien is. De leren vlakken aan de zijkant van de pad horen aan de voorkant te liggen, deze beschermen de pad tegen de singel en je fender riemen.
• Als een zadel te krap lijkt, doe er dan zeker geen extra dikke pad onder. Dit zou hetzelfde zijn als dikke sokken dragen omdat je schoenen te klein zijn.
• Alle materialen kunnen schimmels en bacteriën verspreiden als ze niet worden schoongemaakt.
• Knijp in de pad met duim en vingers. Als je je nagels kunt voelen, is de pad te dun voor gewichts- en drukverdeling.
• Een (show) blanket heeft altijd een onderpad nodig. Gebruik bij voorkeur op de show hetzelfde materiaal als waar je mee traint, hier is je paard bekend mee.
• Heb je een roundskirt zadel gebruik dan een roundskirt pad, deze sluit mooi aan.
• Koop eerst voor de functie, daarna voor het uiterlijk.
Dit artikel is terug te vinden in uitgave 44 van The Western Rider! Nog geen abonnee? Ga naar de westernrider.nl