Menu
0
Delivery across Europe
Shopping in Moordrecht
Zadelpasservice op locatie!
Hoogwaardige producten
12Jul2024
Hoe maak je je paard SHOWKLAAR?

Hoe maak je je paard SHOWKLAAR?

Door: Dominique van Buuren en Astrid KlompReacties: 0

Er komt een show aan, of een fotoshoot, of misschien is het de jaarlijkse buitenrit met vrienden. Hoe zorg je ervoor dat je paard er dan op zijn best uitziet? In dit artikel geef ik je enkele tips voor de beste uitstraling van je paard. Gericht op de shows maar ook goed bruikbaar voor een fotoshoot en voor alle andere momenten waarop je wilt dat je paard opvalt.

Ervaren ruiters weten dat je niet kunt wachten tot vlak voor een show om je op het uiterlijk van je paard te richten. Met evenwichtige voeding en regelmatige verzorging moet je paard het hele jaar door in goede conditie blijven. Dan kun je de details van het uiterlijk zoals hoeven, manen en staart afstemmen in de twee weken voor de show of fotoshoot, etc..

Verzorging moet deel uitmaken van het dagelijkse regime van je paard. Een dagelijkse verzorging van de vacht stimuleert de haarzakjes en masseert de huid waardoor er een natuurlijke glans ontstaat. Vergeet hierbij zeker ook de aanzet van de staart en manen niet. Gebruik een kam of je vingers om voorzichtig eventueel vuil en klitten uit de manen en staart te verwijderen en masseer de aanzet. Om de haargroei te activeren kun je gebruik maken van Original MTG. Het belangrijkste is echter dat een stralende vacht van binnenuit begint. Je paard moet een dieet hebben dat bij hem/haar en de gevraagde prestaties past. Vaak is een doffe vacht het eerste teken van een slechte gezondheid. Een paard in slechte lichamelijke conditie als gevolg van parasieten, pijnlijk gebit, ondervoeding of een onderliggend gezondheidsprobleem, is gewoonweg nooit ‘showklaar’. Raadpleeg bij twijfel altijd de dierenarts. Wees ook attent op wat je paard eet in de dagen voorafgaand aan de show. Je wilt geen plotselinge veranderingen in het dieet die zijn spijsvertering kunnen verstoren.

Als je showklasse vereist dat je paard korte en nette manen heeft, probeer dit dan het hele jaar bij te houden. Als je paard het niet erg vindt dat je zijn manen trekt, dan zou het gebruik van een trekkam en het dagelijks een beetje uittrekken na de training het werk moeten doen. Als je het bijhoudt hoef je niet veel te doen op de dag voor de show. Trek nooit van bovenaf, trek altijd de haren van onderen uit en slechts een paar tegelijk. Elke keer als je de staart schoon en geborsteld hebt, kun je beslissen of je de staart los laat hangen of vlecht en in een staartzak doet. Doe geen vlecht in zonder staartzak want met een vlecht is de kans groter dat er een heel stuk haar wordt uitgetrokken als de vlecht ergens aan vast komt te zitten. Als de staart los is dan is er minder kans dat ze een stuk haar uittrekken, want als de staart dan ergens aan vast komt te zitten, kamt de staart er gewoon doorheen als een borstel. Als een vlecht ergens aan vast komt te zitten is er een grote kans dat er een stuk van de bovenkant wordt uitgetrokken. Houd bovendien rekening met het seizoen. Als er vliegen zijn zorg dan voor een losse staart of meerdere staartzakken. Bij veel paarden, zoals bijvoorbeeld Reining paarden, wordt de staart vaak opgestoken terwijl ze worden gereden om te voorkomen dat ze erop trappen en daardoor haren eruit trekken.

Als je een effectieve verzorgingsroutine hebt is het tijd om je te concentreren op de details voor de show. Voor veel trainers ligt het ideale moment om een paard te beslaan één tot twee weken voor een show. Je wilt niet dat je paard net voor de show beslagen wordt, omdat er altijd het risico is op vernagelen of gevoeligheid. Tijdens de show of fotoshoot moeten de hoeven van je paard in perfecte conditie zijn. Werk samen met je hoefsmid om de beste tijd te vinden en plan het beslaan zo dat je paard niet vlak voor de show beslagen wordt, zodat je een zo klein mogelijk risico loopt.

Om mogelijke bijwerkingen te voorkomen, zoals stijve of pijnlijke spieren, vaccineer je je paard niet vlak voor de show. Dit is trouwens bij veel wedstrijdverenigingen ook niet toegestaan.

Begin minimaal een week van tevoren met het wassen van je paard. Veel paarden maken zich tussendoor weer vies maar zijn door die eerste wasbeurt wel makkelijker weer schoon te wassen op de dag voor de show. Ga je op het laatste moment wassen, dan moet je misschien twee of drie keer shampoo gebruiken en dit is ook bij een paardvriendelijk product eigenlijk teveel van het goede voor de huid. Vergeet bij het wassen zeker het hoofd van je paard niet. Eventueel laat je de shampoo op het hoofd even intrekken waardoor je minder hard hoeft te schrobben. De week voor een show, maar ook tijdens de show, is een kleurversterkende shampoo zoals de UltraCruz Bright White shampoo of de Black Diamond shampoo ideaal. De eerste is vooral handig als je een palomino, buckskin of andere kleur paard hebt met veel wit of een lichte vacht. De Black Diamond is vooral aan te raden bij veel zwart, dus ook voor de bay gekleurde paarden waar staart, manen en benen zwart zijn.

Voor een verzorgde uitstraling kun je overtollige haargroei bijwerken met een tondeuse of schaar. Als je gaat knippen adviseer ik om dit drie tot vier dagen voor de show te doen, tenzij je een echte professional bent! Gebruik je tondeuse of schaar altijd op een schoon paard voor het mooiste resultaat en het behoud van je messen. Om de oren te doen kun je met een hand het oor voorzichtig ‘taco-stijl’ vouwen. Trim vervolgens de randen en eventuele uitstekende haren met je andere hand. Scheer de oren niet uit, het haar in het oor biedt onder andere bescherming tegen insecten. Werk het hoofd bij door eventuele lange haren op de onderkaak te trimmen. Ook het zogenoemde ‘derde oor’ kun je verwijderen met de tondeuse zodat alles rondom je hoofdstel mooi glad blijft liggen. Een geschoren of gevlochten bovenzijde van de staart toont de achterhand van het paard en geeft de illusie van een meer gevormde en gespierde achterhand. Voor een mooi been verwijder je alle te lange haren langs de achterkant van de benen, kootholtes en rond de kroonrand. Voor de Allround klassen kun je de benen ook scheren. Doe dit echter niet bij paarden die bijvoorbeeld in de Reining lopen en beenbescherming dragen. Door de aard van de discipline ontstaat er door het zand meer wrijving op de huid waardoor een geschoren huid eerder irritatie en wondjes krijgt.

De dag voordat je vertrekt was je je paard met een hoogwaardige shampoo en conditioner. Er zijn fantastische shampoos verkrijgbaar om je paard brandschoon te krijgen, witter dan wit, of om zijn natuurlijke kleur en glans te verbeteren. Mijn persoonlijke favorieten zijn de UltraCruz shampoos. Deze bieden een diepe reiniging, met kleurversterkers en/of optische witmakers om de natuurlijke kleur en glans van de vacht intenser te maken terwijl de vacht grondig wordt gereinigd. De shampoos zijn ook pH-gebalanceerd, dus ze zijn vriendelijk voor de huid van je paard en spoelen ook snel en gemakkelijk uit. Voor paarden die een gevoelige huid hebben of last hebben van staart- en maneneczeem adviseer ik UltraCruz Plus shampoo. Deze shampoo heeft bovendien door zijn oliën van tea tree, kruidnagel en cederhout ook een antivliegen-werking, en dat is altijd mooi meegenomen.

Wanneer je je paard wast met echte paardenshampoo is de pH ideaal voor je paard, maar daardoor iets minder voor jou. Spoel je handen na gebruik dus goed af en gebruik, wanneer je de hele vacht wast, de washandschoenen van Classic Equine. Deze zorgen er ook voor dat je de shampoo goed inmasseert en deze lekker laat schuimen. De optimale pH-waarde van de paardenhuid ligt tussen de 7,0 en 7,4. Voor de mens is een pH tussen de 4,0 en 5,5 optimaal. Hier zijn mensenshampoos en -verzorgingsproducten dan ook op afgestemd. Een product gericht op mensen met een gemiddelde pH-waarde van 5 zal er bij je paard voor zorgen dat zijn huid gaat uitdrogen. Een pH van 7 is neutraal en zuiver water heeft deze waarde, dus je paard afspuiten met water kan daarom gelukkig gewoon. Gebruik na het wassen een leave in conditioner of antiklit/detangler gel om later, als ze droog zijn, de manen en staart goed door te kunnen kammen. Wil je echter nog staartjes maken in de manen dan kun je beter wachten met deze antiklitproducten zodat je grip houdt. Het dragen van een deken en/of sleezy helpt om je paard schoon te houden tijdens de showdagen of tussen het starten door.

Op de dag zelf:
Voor paarden met stal- of grasvlekken of paarden die een opfrisbeurt nodig hebben vlak voor de start adviseer ik Cavalor Bianco Spray. Dit is een droogshampoo die op het laatste moment nog vervelende poep- en grasvlekken laat verdwijnen. Als je de manen en staart na het wassen hebt ingesmeerd met een detangler gel dan kun je ze van onderaf gaan uitborstelen. Als het goed is heb je geen enorme klitten na gebruik van goede verzorgingsproducten maar kom je toch nog een klit tegen ontwar deze dan met je vingers om haaruitval te voorkomen. Heb je nog wat extra ontklitter of glans nodig gebruik dan een detangler spray. De spray hoef je niet na het wassen te gebruiken en zorgt er toch voor dat je makkelijk kan borstelen en de spray geeft de staart en manen bovendien een mooie glans.

Nepstaarten kun je gebruiken om de staart voller te laten lijken. De natuurlijke staart van het paard moet in de best mogelijke conditie zijn voordat je een nepstaart bevestigt. Tussen shows door kun je de nepstaart het beste wassen en vervolgens gevlochten bewaren in een staartzak ter bescherming. Een week voor de show haal je de vlecht eruit en kam je de nepstaart uit zodat deze recht hangt.

Maak je graag veel kleine staartjes dan heb je de manen al netjes op lengte voordat je op de show aankomt. Bovendien heb je ze na het wassen niet behandeld met een antiklit product. Nu is het een kwestie van bijwerken en goede elastiekjes gebruiken. Kies een kleur die mooi aansluit bij de manen van je paard of juist enorm afsteekt, zoals wit. Gebruik een mousse om het haar plat te leggen en als je klaar bent een detangler spray voor een mooie glans. Even bijknippen en klaar ben je.

Probeer voor een mooie glans op de hoeven Absorbine® SuperShine® Hoof Polish & Sealer. Deze is verkrijgbaar als een heldere of zwarte polish en breng je aan op schone hoeven voor een spiegelglans. Deze polish zal ook stof of vuil afstoten dus ook in de showarena blijven de hoeven mooi glanzen. Gebruik een goede kwaliteit borstel en het liefst voor elk paard een eigen set. Zo voorkom je het overbrengen van bijvoorbeeld schimmels. Spray na het borstelen je paard altijd scheutig in met vliegenspray als er vliegen zijn. Wil je het wit op de vacht van je paard echt laten sprankelen gebruik dan de Show Touch Up sprays van Shapleys. De sprays zijn er in verschillende kleuren en naast wit kun je bijvoorbeeld ook zwarte benen laten sprankelen. De sprays zijn overigens ook ideaal als je bijvoorbeeld een litteken wilt verbloemen. Test de spray altijd eerst tijdens een training en niet pas op de show zelf. Bij de goede kleurkeuze en bij kundig gebruik zie je er namelijk niets van, maar als je het niet hebt geoefend kan het op verven voor beginners lijken.

Vlak voordat je de showring in gaat Zorg voor een goed gevulde maar overzichtelijke grooming tas en neem deze mee naar de opwarmbak. Het liefst met groom ;-) Je paard schoonmaken en voorbereiden op een show eindigt namelijk niet in de inrijbak. De finishing touch doe je natuurlijk vlak voordat je paard de showring betreedt. Zorg voor minimaal twee handdoekjes en een spons om de neus en mond af te vegen, zweet weg te poetsen en zand te verwijderen. Zorg daarnaast voor een fijne glansborstel en voor de zekerheid een hoevenkrabber. De ogen en neus kun je extra accentueren door het gebruik van paarden make-up of een olie. Doe dit echt pas vlak voor je de bak ingaat want anders trekt het juist stof aan. Haal nog even een borstel door de staart en manen. Geef nog een laatste goede spuit vliegenspray op benen en buik. De rest van het lichaam krijgt namelijk het belangrijkste: de glansspray! Ik heb twee producten die ik beide heel fijn vind. De Hi Gloss van Shapleys en de Show Polish Spray van Ultra Cruz. Beide producten geven een supermooie glans. Deze sprays gebruik je trouwens nooit voor het opzadelen want ze maken het paard zo glad dat je zadel gaat schuiven. Ook laat je deze spray liever door een ander op je paard sprayen en opwrijven zodat je zelf geen gladde handen krijgt.

Het lijkt misschien veel moeite om je paard showklaar te krijgen, maar een paard dat er goed uitziet kan een grote boost aan je zelfvertrouwen geven. En, de tijd die je steekt in de verzorging van het uiterlijk van je paard laat je eruitzien als een winnaar en laat je ook voelen als een winnaar, zelfs als je niet wint.

Dit artikel is terug te vinden in uitgave 54 van The Western Rider! Nog geen abonnee? Ga naar de westernrider.nl

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €105,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.