Alles wat je moet weten over transpireren & elektrolyten
TRANSPIREREN
Paarden zweten, net als mensen, om hun lichaamstemperatuur te handhaven. Je paard heeft een thermo neutrale zone van gemiddeld -5 tot 15 graden waarbinnen hij zichzelf gemakkelijk op temperatuur kan houden. Buiten deze zone kost het je paard extra energie. Bij welke temperaturen jouw paard zich comfortabel voelt, is afhankelijk van verschillende factoren zoals de leeftijd van het paard, of hij geschoren is en de luchtvochtigheid.
Een klein rekenvoorbeeld. De energiebehoefte van een sportpaard ligt tussen de 7,1 en 11,0 EWpa (Energie Waarde paard) per dag. Gemiddelde zit er in Nederland in elke kilo hooi 0,47 EWpa. Om aan de energiebehoefte van je paard te voldoen, moet je hem dus per dag minimaal 15 kilogram hooi voeren. Spant je paard zich in buiten zijn thermo neutrale zone kost hem dat meer energie en heeft hij dus meer EWpa nodig.
Tijdens inspanning bij hogere temperaturen zweet je paard om af te koelen. Het kost een paard echter meer moeite om af te koelen dan een mens. Zijn gewicht is 6x zo hoog als dat van ons terwijl het huidoppervlakte dat hij kan gebruiken maar 2,5x zo groot is. Hij zal dus sneller en meer zweten dan jijzelf en zijn lichaamstemperatuur loopt sneller op. Als deze te hoog wordt, worden processen in het lichaam verstoord. Daarbij verliest je paard tijdens het zweten veel belangrijke bouwstoffen: elektrolyten.
ELEKTROLYTEN
Elektrolyten is een verzamelnaam voor verschillende stoffen: Natrium, Kalium, Chloor, Calcium en Magnesium. Stuk voor stuk belangrijke bouwstoffen voor vele functies in het paardenlichaam. Ze zorgen onder andere voor de juiste vochtbalans, afvoer van afvalstoffen en de spierfunctie. Daarom is het belangrijk een tekort aan elektrolyten te voorkomen en alle ingrediënten in een juiste balans te voeren.
Een tekort aan elektrolyten kun je gemakkelijk aanvullen met een supplement. Cavalor heeft twee varianten: Electroliq Balance en Electrolyte Balance. De eerste is vloeibaar, de tweede is een poeder. De werking is hetzelfde, de uitvoering die je kiest is eigen voorkeur. Ervaring leert wel dat het vloeibare supplement vaak makkelijker wordt opgenomen door paarden. Overigens verliest een paard niet alleen elektrolyten als hij zweet. Ze zitten ook in urine en diarree!
Belangrijk om te weten is dat een paard elektrolyten niet kan opslaan! Je moet ze daarom maximaal een half uur voor of na de inspanning toedienen. Geef hem ook voldoende beschikking over vers water zodat hij zijn vochtbalans op pijl kan houden. Een eventueel overschot aan elektrolyten plast je paard weer uit.
Ga je op wedstrijd? Gebruik dan Cavalor An Energy Boost. Dit supplement geef je vlak voor intensieve arbeid. Het bevat de benodigde elektrolyten maar ook aminozuren, vitamines, suikers en zouten. Het geeft je paard een energy boost die hij gebruikt tijdens de activiteit. Doordat het een pasta is, neemt je paard het snel op en is het gemakkelijk toe te dienen.
TRANSPORT
Wist jij dat het vervoeren van je paard ook zorgt voor verlies van elektrolyten? Een uur op de trailer staat voor je paard gelijk aan een uur stappen. Geeft hem dus ook bij (langdurig) transport extra elektrolyten en voldoende vers water.
Door jouw paard goed in de gaten te houden bij arbeid bij warmere temperaturen voorkom je dat hij klachten krijgt. Een goede naverzorging en het voeren van elektrolyten helpen jouw paard te recupereren zodat je ook in de zomer een happy horse hebt.